Cosmic Guilt – Cosmic Guilt

Zo langzamerhand lijkt het geen toeval meer te zijn maar kun je voorzichtig stellen dat de cosmic American music van Gram Parsons met een heuse revival bezig is. In 2020 hoorde ik Los Dos van Nocona uit Los Angeles en vorig jaar besteedde ik aandacht aan Introducing…The Pink Stones van The Pink Stones uit Athens, Georgia en Tobacco City, USA van Tobacco City uit Chicago. Cosmic Guilt is het debuutalbum van Cosmic Guilt uit Philadelphia en is de vierde band op rij die de cosmic American music nieuw leven inblaast. En hoe! James Everhart was gitarist in de rockband Low Cut Connie, eveneens uit Philadelphia. In zijn jeugd luisterde hij naar de Britse folk van Nick Drake en Fairport Convention en in zijn tienerjaren was de alt.country van Uncle Tupelo en later Wilco favoriet. Deze rootsmix werd de basis van zijn tienkoppige band Cosmic Guilt. De naam staat voor de huidige generatie jongvolwassenen die in voortdurende angst en onzekerheid leven. Doen ze het wel goed genoeg? Bereiken ze hun doelen? Dragen ze bij aan de maatschappij en het milieu? Deze ‘cosmic guilt’ was de basis waarin de bandleden zich vonden. Als een ware hippiecommune heeft het tiental het gelijknamige debuutalbum opgenomen. Cosmic Guilt brengt hun eigentijdse versie van cosmic American music en alle elf liedjes hebben net weer een andere invalshoek. De country/rootsy kant (“Cautious Lovers”, “Now I Feel It”, “Tell It To Me Slow”), de licht psychedelische kant (“Blue Heaven”, “People Jive Me”) en zelfs een beetje rock in “Greener Leaves” en de heerlijke afsluiter “Silver & Lead”. “Requiem For Love” is dan weer een Lee Hazlewood-achtige song en “Sun In Your Eyes” is de meezinger die je na één keer horen niet meer uit je hoofd krijgt. Met drie zangeressen in de gelederen wordt frontman Everhart vocaal royaal ondersteund. Cosmic Guilt klinkt vol en sprankelend, zo’n album dat je graag vaker wil horen omdat je er een uitstekend humeur van krijgt. De enige schuld die je Cosmic Guilt wat mij betreft kunt verwijten is dat ze een verslavend goed debuutalbum hebben gemaakt die een serieuze kandidaat is voor de jaarlijst.

Guilt Trip

File: Cosmic Guilt – Cosmic Guilt
File Under: Cosmic Greatness
File Instagram: [Cosmic Guilt op Instagram]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven