Lowlands 2008: het File Under-blokkenschema

Een tijdje terug las ik een mooi interview met Mojo-directeur en -programmeur Rob Trommelen, die vertelde hoe hij te werk gaat bij het boeken van acts voor festivals. Eerst moet Pinkpop vol, dan Lowlands en Arrow Rock en dan is er eventueel nog de tijd om evenementen als Rockin’ Park uit de klei te trekken. Lowlands is het meeste werk door het grote aantal namen, maar ook verschrikkelijk leuk. Het festival bestaat sinds 1993 en heeft al vanaf het begin een naam hoog te houden waar het gaat om het neerzetten van leuke jonge bands.
oink!
Het verleden bewijst namelijk dat veel eigenzinnige bands die op Lowlands hun debuut voor een groot publiek maakten, sindsdien zijn doorgebroken. Lang niet allemaal, natuurlijk, maar het festival heeft daardoor een speciale charme: als bezoeker zie je vrijwel alle bands op de top van hun kunnen. Je kunt er allerlei nieuwe muziek en muzieksoorten ontdekken: ook de danceprogrammering ‘s nachts is erg goed, en zelfs in subgenres als folkmetal en breakcore staan er met Korpiklaani en DJ Promo grote namen. Maar je moet ze maar net kennen. Wees gerust, ook onder de File Under-schrijvers is er niemand die alle namen al kent.
Maar we hebben het Lowlands-blokkenschema wel eens goed bekeken. En als collectief bij elkaar komt File Under een heel eind. De ‘dekking’ is groter dan ooit!
schema   schema   schema


mij=Door: Stonehead
Van bijna elke optredende artiest overdag kun je wel foto's en recensies op File Under terugvinden. Analoog aan de leuke Volkskrant-site hebben we daarom een File Under-versie van het blokkenschema gemaakt, waar alle muziektenten direct onder elkaar staan (inclusief de fantastische Charlie en X-Ray, ook al zijn die relatief klein) zodat je met wat klikwerk al kunt uitzoeken of je ergens absoluut heen wil als je straks op Lowlands staat. Wel zo handig, want je kunt toch nooit alles zien, en vaak zelfs niet eens de helft van wat je misschien wilde.
Maar dat is ook niet erg. Lowlands is vooral een beleving, door de combinatie met theater, film en dans, het goede voedsel, de kolderieke campingverhalen en de Daily Paradise. Overal is iets te doen, meer dan op al die andere Mojo-evenementen maken de bezoekers het festival. En het is iets wat je collectief ondergaat; iederéén zit met het weer, en met zijn tent. Vorig jaar twitterde een fervent concertbezoeker vooraf 'ach, Lowlands… alles wat ik wilde zien heb ik toch al in Amsterdam gezien'. Maar dan heb je het dus net niet begrepen. Niet voor niks gaat File Under-schrijver DubbelMono dit jaar voor de zestiende keer. 🙂
Uiteraard gaat File Under ook weer uitgebreid verslag doen van Lowlands. Achter de schermen is het een hoop geregel, want voor het maken van foto's zijn zogenaamde accreditaties nodig (net zoals voor een groot deel van de andere foto's op deze site). Maar dat is allemaal al rond. Yes, we zijn er weer!
Ik ben ook benieuwd of de jaarlijkse meet van File Under-schrijvers op Lowlands dit keer wél op een goed tijdstip gaat plaatsvinden, want we moeten hem nog plannen. Alle vorige keren ontbraken er bovendien altijd wel mensen, terwijl ze toch op het terrein aanwezig waren. Ach, en wie weet zie ik jullie anders bij de Twitter-meet of weet ik waar. Kunnen we tips en verhalen uitwisselen. Wat moet je per se zien? En wat was er verschrikkelijk? Ik heb er enorm veel zin in. Tot op Lowlands!

24 Comments

 1. Prikkie

  Ik ben er in het geheel niet, dus ik ontbreek van op de FU-meeting. Ik ben jaren geleden nog een paar keer geweest, maar vroegah was alles beter, nietwaar? 😉

 2. Laat ik anders ook eens roepen waar ik heen wil.
  VRIJDAG
  Tom Baxter. Prachtige luisterliedjes om in te komen.
  Hadouken. Moet wel enorme rel gaan worden.
  Holy Fuck. De bandnaam zegt het al.
  Slagsmalsklubben. Tegelijk met het vergelijkbare Hot Chip. Return of the nerds.
  Pendulum. Als dj-set sloeg het vorig jaar nergens op. Kijken of het nu wat is, en anders direct door naar het tamelijk geweldige Autokratz.
  ZATERDAG
  Ane Brun. Een ganggenoot van me is fan. Als ik wakker ben wil ik d’r wel zien.
  Korpiklaani. Een vriendin-dj van me heeft hier al eens half Doornroosje mee op stelten gezet.
  N*E*R*D. Vind ik normaal nooit een hol aan, maar de recensies van hun optreden op Werchter waren wel erg lovend, dus…
  Kissy Sells Out. MSTRKRFT-kloon die ooit een erg leuke All Saints-remix maakte.
  Digitalism. Wat OMC zei in de next-Lowlandsbijlage (zie link).
  Black Sun Empire. Oude DNB-goden om 3 uur ‘s nachts. (Wie heeft trouwens verzonnen om Roni Size al om 15:00 uur te zetten!?)
  ZONDAG
  Textures. De India gaat véél te klein zijn voor de enige echte metalband op Lowlands.
  MGMT/Yeasayer/Black Kids. Van die relevante indiebandjes waar anderen al massaal mee wegliepen. Zal dus echt wel de moeite zijn.
  Gogol Bordello. Staat tegelijk met het vorige, maar waarschijnlijk word ik hier door allerlei vriendinnen mee heengesleept. Net zoals me met de hele Lima-tent eigenlijk voortdurend gebeurde vorig jaar… 🙂
  Get Well Soon. En nu eindelijk mét hoorbare viool graag. In Nijmegen loopt al jaren een geluidsman rond die het zowel bij Doornroosje als de Affaire voor zowel bands als publiek compleet verneukt, alleen heeft kennelijk nog nooit iemand hem dat verteld.
  Asakunta Jinta. Nooit van gehoord maar moet erg stoer zijn, gezien de beschrijving. En alles wat uit Japan komt is natuurlijk geniaal.
  Sigur Rós. De echte headliner van Lowlands.
  The Count & Sinden. Moeten best hip zijn, ondanks hun vervelende single Beeper.
  Erol Alkan. Een betere afsluiter is er niet; kan ik compleet loosgaan op hete newrave terwijl alle rest toch al richting tent is.

 3. Stonehead

  Oh, dat kan best. Er zal namelijk wel niks van die lijst terechtkomen. Ten eerste omdat je halverwege de middag vanzelf moe neerzijgt naast de Grolsch of de Alpha om daar bands als dEUS en Editors of, vooruit, The National ‘vanzelf’ mee te pakken. En tweede omdat de leukste dingen op Lowlands juist die acts zijn die je niet van tevoren in je planning opneemt (bijv. het straattheater), waardoor je tig andere leuke dingen weer mist…

 4. Stonehead

  Oh, dat kan best. Er zal namelijk wel niks van die lijst terechtkomen. Ten eerste omdat je halverwege de middag vanzelf moe neerzijgt naast de Grolsch of de Alpha om daar bands als dEUS en Editors of, vooruit, The National ‘vanzelf’ mee te pakken. En tweede omdat de leukste dingen op Lowlands juist die acts zijn die je niet van tevoren in je planning opneemt (bijv. het straattheater), waardoor je tig andere leuke dingen weer mist…

 5. “N*E*R*D. Vind ik normaal nooit een hol aan, maar de recensies van hun optreden op Werchter waren wel erg lovend” ..
  Zij stonden niet op Werchter, verwar je ze niet met Jay-Z?
  En ik kan je The Blood Red Shoes nog aanraden..

 6. “N*E*R*D. Vind ik normaal nooit een hol aan, maar de recensies van hun optreden op Werchter waren wel erg lovend” ..
  Zij stonden niet op Werchter, verwar je ze niet met Jay-Z?
  En ik kan je The Blood Red Shoes nog aanraden..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top