The New Year – The New Year

The New Year - The New YearDe Texaanse broertjes Kadane zijn al heel wat jaren bezig. Eerst in de slowcore-groep Bedhead, door Adem onlangs nog gecoverd, en nu alweer jarenlang in ‘t losvaste collectief The New Year. Mijn eerste associatie met die naam is het Death Cab For Cutie-nummer en zo heel ver weg verwijderd van de recente (rustigere) Death Cab-albums zitten ze hier niet. The New Year maakt lieve muziek, vol zachte melodielijnen die door elkaar kringelen. Klaterend fris. Opener “Folios” is ouderwets sloom, met een bijzonder lang instrumentaal intro, wat me deed denken aan de sfeer van Obi‘s debuut The Magic Land Of Radio. Zelfs de vocalen, als ze dan eindelijk komen, hebben iets Brits. “X Off Days” doet daar nog een schepje bovenop, het quasi-ongeïnteresseerd gezongen nummer, heeft zowel qua vocalen als melodie wat weg van Malcolm Middleton en zijn Arab Strap. The New Year (en vroeger Bedhead) staan vooral bekend om hun gitaarwerk, niet vreemd dat het label in de liner notes de nadruk legt op een nieuw ingrediënt: de piano. In een pianoballade als “Body & Soul”, maar ook in het snellere (en het meest catchy) liedje “The Company I Can Get It” zorgt dit voor een fijne Grandaddy-sfeer. Toch is mijn favoriet “Wages of Sleep”, een minimalistische tranentrekker rond de oude vertrouwde gitaren. ‘Eight hours of sleep can make anything go away’.


mij=Touch and Go / Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top