Machine Head

Met trots vertel ik aan m’n vrienden dat ik vandaag Machine Head ga interviewen. “Ow, vraag ze dan even waarom ze in hemelsnaam met zo’n kutband als Slipknot aan het toeren zijn.” Iets genuanceerder dan dat, leg ik oprichter/gitarist Phil Demmel de vraag voor. Zijn reactie is echter heel anders dan verwacht: “Slipknot is één van de beste metalbands, natuurlijk ben ik blij dat we samen met ze kunnen toeren. Mede hierdoor kunnen we spelen in grote zalen als de vandaag. Dat brengt het beste in ons boven.” Samen met de nu-metalband en de snelle gitaren van Children Of Bodom staat Machine Head namelijk in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Die is voor vandaag even omgetoverd tot Heineken Metal Hall – aldus de organisator. Voor aanvang pik ik wat van zijn tijd in, om mijn blaadje met verdere vragen voor te leggen. Hij herkent me nog van vorig jaar, toen het interview tussen ons niet erg soepel verliep…
Machine Head
Gelukkig is Phil vandaag een stuk meer uitgeslapen en veel rustiger. “We voelden ons gewoon niet lekker tijdens de vorige tour. Niks ging zoals het hoorde en zoals we het graag gehad hadden. De schuld lag bij de tourmanager, die hebben we na afloop ook gelijk ontslagen.” Wanneer ik verder wil vragen, kapt hij me af; “en meer wil ik echt niet over die man kwijt.”


mij=Interview: Marz667. Foto's: Paco
De plannen voor 2009
Iets waar tevens hij niet over wilt praten, is Fields Of Rock. De band zou in 2007 optreden op het festival, maar kon door autopech het festival niet halen. “Dit was heel vervelend, maar hier is niks meer aan te doen. Je kunt niet van ons verwachten dat we dit nog goed kunnen maken. Het is gebeurd en we hopen met onze andere optredens de misser een beetje te kunnen verzachten. We kunnen er niet meer aandoen.” Wellicht dat het festival ze volgend jaar een herkansing geeft? “Op een uitnodiging zullen we dan zeker ingaan.”
Een ander plan is op tournee met Metallica. Dit brengt ze ook weer in Nederland, op 30 maart in Rotterdam om precies te zijn. “We spelen tegenwoordig alleen nog maar met grote namen en in uitverkochte zalen. Ik had niet beter kunnen wensen.” Toen Metallica met het voorstel kwam, was er dan ook geen moment van twijfel. “Zulke dingen moet je gewoon meteen doen. Metallica is de grootste metalband van de wereld, natuurlijk willen we met ze touren.”
De plannen voor 2010 en 2011
De hele toekomst van Machine Head is eigenlijk al vastgelegd. “Veel afspraken staan al meer dan een jaar vast, zoals de tournee met Metallica. Zulke afspraken kun je niet in een paar maanden realiseren.” Ook de jaren erop weet Phil al wat er te doen staat. In 2010 gaat er gewerkt worden aan een en dat moet dan in 2011 verschijnen.
Machine Head
“We schrijven nooit wanneer we op tournee zijn, dan zijn we lekker aan het relaxen. Momenteel kijken we American Football met houden onderling een poule.” Toch wordt Phil ongewild al beinvloed. “Ik ben er nog niet echt mee bezig, maar er zijn dingen die om heen gebeuren of in de politiek, waar ik wel door beïnvloed raak.” Ook het voorprogramma blijkt inspirerend te zijn. “Het gitaarwerk van Children Of Bodom vind ik erg goed. Misschien dat dit me wel inspireert tot iets nieuws.”
Na een nieuwe cd zal er ook weer een tournee komen met een grote package zoals nu het geval is. “Lijkt me geweldig om weer zoiets neer te kunnen zetten. Je kunt dan veel grotere zalen aaandoen, dat zijn podia waar we het best uit de verf komen en het liefst staan.”
De realiteit: vanavond
Maar voordat het zover is, moeten ze vanavond nog het podium op. Het blijkt één grote verrassing te gaan worden. “We pakken deze tournee heel anders aan, de setlist bepalen we pas op het podium zelf. We kijken naar de reacties en stemmen hier de nummers op af. Het zullen natuurlijk veel nieuwe nummers worden, maar ook de oudere komen zeker langs.” De reactie van het publiek is elke avond fantastisch. “Het is duidelijk een Slipknot-publiek waarvoor we spelen, maar elke avond is het een feest. De muziek van de drie bands is best verschillend, maar gelukkig kan het publiek het allemaal wel waarderen.”
Machine Head
Mochten de fans van Machine Head het het concert in de Heineken Music Hall te duur vinden en daarom afwezig waren, dan zullen ze nog wel even moeten wachten op een eigen show van de band. Na Metallica en de zomerfestivals zou het wel eens 2011 kunnen worden, wanneer we de heren weer in Nederland kunnen zien. Dan met een lading nieuwe nummers, waar ik nu al benieuwd naar ben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven