Lay Low

Ze durft me nauwelijks aan te kijken als ze naar binnen schuifelt in de kleedkamer van Paradiso, minuten na haar optreden in het voorprogramma van Emiliana Torrini. Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir, beter bekend als Lay Low, heeft de aftrap van dit IJslandse avondje gegeven en is best tevreden. Ze is erg verlegen en ieder optreden is weer een overwinning. Een grote zaal als Paradiso dus al helemáál. Het is ook al haar derde interview op één dag. En dat terwijl het praten in Engels toch lastiger blijkt dan in haar moedertaal.
Lay Low
Lovísa is nog maar 26 jaar oud, geboren in Londen en opgegroeid in IJsland. Haar debuutalbum Please Don’t Hate Me verscheen in 2006 nadat haar demo’s op MySpace waren ontdekt door een lokale platenmaatschappij. Het album werd een groot succes in IJsland en werd binnen no-time platinum. Eind 2008 verscheen haar tweede album Farewell Good Night’s Sleep in IJsland en in maart volgt de Europese release.


mij=Interview: Blink. Foto's: Awarnach
Wat betekent dat eigenlijk, als je plaat platinum wordt in IJsland? Het land heeft immers maar 300.000 inwoners.
De plaat is in IJsland 10.000 keer over de toonbank gegaan. Het verraste mij enorm. Het leuke was dat ik zelf in een platenzaak werkte en dus vaak mijn cd verkocht aan mensen die niet door hadden dat ik degene was die de cd had gemaakt. Het nieuwe album loopt ook erg goed in IJsland.
Ben je in IJsland hierdoor een soort celebrity geworden?
Celebrity is overdreven, maar het land is zo klein dat ik toch wel regelmatig word herkend. En dat blijft vreemd. Ik ben niet echt beroemd, maar wel bekend.
Je muziek wordt als country getypeerd. Op zich niet echt muziek die je uit IJsland zou verwachten. Leg uit.
Ik speelde in de kerk al vanaf hele jonge leeftijd gospel en blues. Met een groepje vrienden kwamen we regelmatig samen voor een avondje met rode wijn en kaas en ontwikkelden toen een soort obsessie met country-muziek. In 2007 speelde ik in een toneelstuk met muziek van Dolly Parton dus ik heb toen een aantal covers van haar opgenomen, waaronder Jolene. Ze is een enorme inspiratie voor me en nadat ik haar biografie had gelezen ben ik haar echt gaan bewonderen.
Ben je niet bang dat je nu in een soort genre bent gestapt waar je nooit meer uitkomt?
Nee, absoluut niet. Met mijn andere band, Benny Crespo's Gang, maak ik compleet andere muziek dus ik wil me zeker niet gaan beperken tot maar één genre. Ik ben nog helemaal niet bezig met een volgende plaat, maar ik luister de laatste tijd wel veel meer naar elektronische muziek.
Lay Low
Als je iemand die nog helemaal niets weet van country-muziek achter iTunes zet, wat moet hij dan zeker downloaden?
In ieder geval muziek van Johnny Cash. En dan natuurlijk ook nummers van Patsy Cline, Hank Williams, Loretta Lynn en Dolly Parton. Een specifiek nummer dat heel veel voor me betekent is “Forever and Always” van Lefty Frizzell, al weet ik niet of dat ooit is uitgebracht. Op mijn nieuwe album staat ook een cover van Lefty Frizzel trouwens.
Je hebt het album opgenomen met Liam Watson, eigenlijk een geluidstechnicus. Hoe verliep de samenwerking?
Echt heel goed, we hadden eerst twee nummers opgenomen als 'proef'. Toen dat goed beviel hebben we besloten het hele album samen te doen. Liam heeft fantastische muzikanten verzameld die meegespeeld hebben, maar ik had volledige zeggenschap over de nummers zelf. Liam en ik delen dezelfde liefde voor country-muziek uit het begin van de jaren zestig. Hij neemt ook het liefst op met apparatuur uit die tijd. Dat maakt het niet eenvoudiger, omdat ik gewend was dingen op de computer op te nemen tot in perfectie. Met een tape heb je veel minder opties, maar het resultaat klinkt wel natuurlijker.
Lucinda Williams was heel enthousiast over je muziek. Heb je nog contact met haar?
Ja, ik heb haar in 2006 ontmoet toen we in Los Angeles speelden. We hebben nog regelmatig contact via e-mail. Ze vroeg mij in haar voorprogramma maar ik was toen druk met andere projecten. Ze is echt geweldig goed en ik hoop haar weer eens te ontmoeten. Het liefst in Nashville natuurlijk, want daar ben ik nog nooit geweest!
Lay Low
Hoe bevalt de tour met Emiliana Torrini?
Het is heel erg leuk en gezellig met Emiliana en de andere bandleden. We proberen van iedere stad zoveel mogelijk te zien en hebben erg veel lol samen. Ik geniet ervan zolang het duurt. Er staan nog optredens gepland in Europa rond de release van mijn plaat hier, maar wat er later dit jaar gebeurt weet ik nog absoluut niet. Het is wel heel fijn dat ik nu zo veel kan optreden omdat ik nog steeds het gevoel heb dat ik niet altijd mijn stem onder controle heb. Daarom wil ik binnenkort ook zanglessen gaan nemen.
Wat zijn je plannen voor 2009?
Ik ga nog een korte tour doen door Duitsland in maart en daarna met mijn andere band, Benny Crespo's Gang, naar SXSW in Texas. En daarna zie ik wel weer.
Een 26-jarige country-zangeres die wereldberoemd is in IJsland, een album met covers van Dolly Parton opneemt en vervolgens overweegt om maar eens zanglessen te gaan nemen. Never a dull moment.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven