Jan Henk De Groot – Keunenk Van Westerdaipsterdale

jan-henk-de-groot-keunenk-van-westerdaipsterdaleGroningen en Jan Henk de Groot zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De singer-songwriter uit Hoogezand maakte in 2013 Weerom, een album vol onweerstaanbare popliedjes in het Gronings. Twee jaar later maakte De Groot samen met mede-Groningers Alex Vissering en Edwin Jongedijk als De Troebadoers met Veenhoes Sessies een Groningstalig album dat zo aan het provinciale erfgoed toegevoegd kan worden. Voor De Groots nieuwe cd toog hij naar Westerdiepsterdallen, een buurtschap onder de rook van Veendam, bestaande uit twee huizen. Vrijbuiter Bonney Brattinga kraakte met gelijkgestemden ruim veertig jaar geleden de aanvankelijk onbewoonbaar verklaarde woningen en leeft er als een koning (keunenk) die niet veel meer nodig heeft dan de lucht, zon en sterren. De Groot ontmoette Brattinga na een optreden en het klikte zodanig dat Jan Henk de Groot zich twee weken in Bonneys huis opsloot om er zijn tweede Groningstalige cd op te nemen. Keunenk van Westerdaipsterdale slaat natuurlijk op de heer des huizes over wie De Groot het mooie liedje “Bonney” schreef. Wederom blijkt De Groot een kei te zijn in pakkende rootsy songs met mooie melodieën. Jan Henk de Groot is de veertig gepasseerd en reflecteert op dit album over zijn leven. Zoals in het mooie “Sikkom Vatteg”, “Vuurtje Kieken” en “Evenwicht”, voor mij een van de prijsnummers. De Groot is gul met liedjes over belangrijke mensen in zijn leven. Bonney kreeg er dus één, aan zoon Midas is het lieve “Midas” opgedragen en platenzaak Evelyn Novacek uit Hoogezand krijgt de eer die het verdient in “Evelyntje”. Het is verleidelijk om te denken dat “Janine” over mij gaat, maar ik ken De Groot natuurlijk niet persoonlijk en ben ook geen Groningse dus dat kan helemaal niet. Het is een ode aan ex-Jakhals Janine Abbring, al jaren een goede vriendin van De Groot. Speciale lof wil ik dan toch ook geven aan De Groots vriendin Paulien van der Wal die met haar vioolspel vooral “Sikkom Vatteg” en de blues van “Alex Blues” precies de juiste sfeer geeft. Jan Henk de Groot slaagt er op Keunenk van Westerdaipsterdale in het gewone en alledaagse bijzonder te maken middels prachtige, melodieuze liedjes. Groningen is er allang massaal voor gevallen, nu de overige provincies nog. Jan Henk de Groot is te groot geworden voor Groningen.

mij=Marista

File: Jan Henk De Groot – Keunenk Van Westerdaipsterdale
File Under: Klaar voor de rest van Nederland
File Facebook: [Jan Henk de Groot op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Jan Henk de Groot]

Een reactie

  1. Pingback: Skotwal – Te Werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven