Skotwal – Te Werk

skotwal-te-werkCountrymuziek zingen in je streektaal, er is eigenlijk niets meer logisch dan dat. Want country is eigenlijk, heel kort door de bocht, wat wij hier smartlappen noemen. En die gaan over het leven van alledag en wat je bezighoudt. En hoe kun je je dan beter uitdrukken dan in je eigen streektaal? Jan Henk De Groot, solo en met zijn vrienden van De Troebadoers, doet het in het Gronings en in 2012 besprak ik de schijf van de Zeeuwse Johnny Contant. De Drent Daniel Lohues en de Limburgers van Rowwen Hèze kent iedereen. Het trio Skotwal, dat betekent letterlijk bagger en een eenvoudige doch voedzame stamppot, zingt in het West-Fries wat nog veel wordt gesproken en geschreven in het noordelijk deel van Noord-Holland. De broers Theo en Wigert Dronkert komen uit Sint Pancras en Theo de Jong uit Broek op Langedijk. Te Werk is hun tweede album en bevat covers van countryhelden als Steve Earle, Johnny Cash en John Prine waar ze een eigen West-Friese tekst op gemaakt hebben. Goede en leuke teksten. Dat levert best leuke liedjes op. Maar toch bekruipt mij hetzelfde gevoel als wat ik destijds bij Johnny Contant had. Omdat het bewerkingen zijn van vrij bekende nummers, sommigen kun je gerust klassiekers noemen zoals “Gooi ‘r ‘s Een Touwtje” (Angel From Montgomery van John Prine), “As Ik Zegge Zou” (If I Needed You van Townes van Zandt) of “Leeg Hart” (Love Hurts van The Everly Brothers), heb ik steeds het gevoel dat ik naar een soort imitatie van het origineel aan het luisteren ben. Ondanks de eigen teksten betrap ik mezelf er op dat ik de liedjes meezing met de originele teksten. Er wordt bovendien kundig gemusiceerd maar matig gezongen. Niet boeiend genoeg om mijn gedachten aan het origineel te laten verdwijnen. Daar helpen ook de prima gastbijdragen van zangeres Tineke Schoenmaker (“As Ik Zegge Zou”) en gitarist Eelco Gelling (“De Bai En De Blom”) weinig aan. Zoals de albumtitel al zegt, te werk dus, mannen van Skotwal. Eigen composities bij de prima teksten en dan zal het volgende album een stuk authentieker zijn.

mij=Marista

File: Skotwal – Te Werk
File Under: Het wachten is op eigen werk
File Facebook: [Skotwal op Facebook]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top