The Excitements – Breaking The Rule

the_excitements-breaking_the_ruleDe hoogtijdagen van de soul liggen alweer zo’n slordige veertig/vijftig jaar achter ons. Helden van toen leven niet meer of treden niet of nauwelijks meer op. De soul lijkt echter bezig aan een comeback. Persoonlijk ben ik niet zo weg van de nieuwe James Brownen van deze wereld, maar een dame die haar zangpartijen vol overgave brengt daar ben ik altijd voor te vinden. Zo kent het uit Spanje afkomstige The Excitements als zangeres Koko-Jean Davis. Met zo’n stem denk ik met weemoed aan Etta James, Tina Turner toen ze nog als Ike & Tina Turner de wereld veroverde, en Aretha Franklin. Op hun derde album Breaking The Rule laten The Excitements wederom de soul herleven. Met de zeskoppige band heeft Davis een gouden begeleidingsband en wordt er met lekkere gitaar- en dito saxpartijen een extra laag aangebracht. En dit niet zonder een strakke ritmesectie. Er staan uiteraard een aantal covers op, maar niet de voor de hand liggende, zoals het door Holland, Stevenson en Williams geschreven “Fire” bekend geworden door Gino Parks of “Back To Mephis” van Chuck Berry. De meeste songs zijn echter geschreven door Enric Bosser. Hij speelde bij The Meows, maar is hier ‘slechts’ de songschrijver. Koko-Jean Davis schreef ook mee aan twee songs en heeft een geheel eigen bijdrage. Rhythm gitarist Adrià Gual schreef dan nog twee songs. Maar wie de nummers ook schreef The Excitements weten ze tot een swingend geheel te kneden. De productie heeft de rauwe randjes laten zitten. Bovendien zit er geen zwakke song tussen en zo zijn de twaalf songs in een kleine 35 minuten allemaal raak.

mij=Penniman Records

File: The Excitements – Breaking The Rule
File Under: Weemoed
File Social: [Facebook]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven