Mac DeMarco – This Old Dog

Captured Tracks

Ruim twee jaar geleden wist ik bij het schrijven van het stukje over de ep Another One van Mac DeMarco niet zo zeker of ik nu in de maling werd genomen of niet. DeMarco’s wanhopige liedjes over het zoeken naar de liefde klonken soms zó lullig dat ik het bijna niet serieus kon nemen. Uiteindelijk bleek deze Mac DeMarco gewoon een een ingenieuze songwriter te zijn wiens songs niet na één keer luisteren hun geheimen prijsgeven. Ik was dus gewaarschuwd alvorens ik DeMarco’s vierde album This Old Dog opzette. De Canadees verhuisde voor dit album naar Los Angeles. Familie is het centrale thema. Korte familiegeschiedenis: DeMarco’s vader was alcoholist en verliet het gezin toen Mac nog erg jong was. Contact was er daarna nauwelijks. In “My Old Man” constateert DeMarco dat hij echter steeds meer op zijn ouweheer gaat lijken en het korte maar doeltreffende “Sister” is een ode aan zijn halfzus. Hoe DeMarco zijn vader ziet verwoordt hij in het mooie “Moonlight On The River” en de conclusie valt niet al te rooskleurig uit voor DeMarco senior, wat benadrukt wordt in het outtro waarin de gitaarsolo ontspoort. Uiteindelijk vraagt DeMarco zich in “Watching Him Fade Away” af of hij zijn vader, die recentelijk de diagnose kanker heeft gekregen, langzaam laat wegglippen of dat hij hem weer toelaat in zijn leven en écht afscheid gaat nemen. Serieuze thema’s dus en voor iedereen wel herkenbaar. Het knappe van Mac DeMarco is dat hij van This Old Dog geen loodzware plaat heeft gemaakt maar dat het een album met dertien zwoele laid-back liedjes is. Drumcomputers en synths waaien als een oceaanbriesje over zijn liedjes. Perfect voor een rustige zondagmorgen, stille nacht of lome zomeravond. Ogenschijnlijk niets aan de hand. Maar met meer inhoud dan je in eerste instantie denkt. Alweer.

File: Mac DeMarco – This Old Dog
File Under: Stille wateren hebben diepe gronden
File Facebook: [Mac DeMarco op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Mac DeMarco]

https://www.youtube.com/watch?v=L3Fl0xsxsCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top