Laurence Pike – Distant Early Warning

Eerst maar eens vrijzinnig met de billen bloot. Dat Animals Spirits van James Holden, ik kon er niks mee. Heel erg ‘free’-geneuzel, gerommel in de marge. Nu heeft Laurence Pike van dat laatste een carrière weten te maken. De Australische drummer speelde onlangs nog in het voorprogramma van Holden, en zal – vermoed ik zo – toch wat moeite hebben gehad het babbelende dancepubliek te overstemmen. Zelden een drummer gehoord die zoveel noten kon spelen, en tegelijkertijd zo licht van touch weet te blijven. Da’s knap. Hij weet de weg op de toms en hi-hats. Zijn eerste soloplaat Distant Early Warning bestaat uit zes eenmansimprovisaties, die weinig van elkaar verschillen. De melodieuze drumpartijen krijgen voorzichtige begeleiding van repetitieve synths, zonder dat die nu de aandacht zoeken of pakken. De drums blijven de meditatieve hoofdmoot vormen. “Hard Feelings” valt positief op doordat Pike daar het improvisatiegehalte strak trekt met een stevige drone-bass. Dat geeft meteen een wat aardser gevoel. Vaak blijft Pike’s muziek toch teveel ´geist´. De drummer intrigeert met een bijzonder geluid, maar hypnotiseert niet. Een lichamelijke ervaring ontbreekt. De volgende keer nader tot het dier, allicht?

Leaf

File: Laurence Pike – Distant Early Warning
File Under: Waarschuwing – Half geslaagd
File Audio: [Bandcamp]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven