Oasem – Duuster

Het zal wel door de promotor komen, maar ik waardeer het lef om een album van Oasem naar de burelen van File Under toe te sturen. Ik was over hun debuut-EP nou niet superpositief en om dan een recensie van hun eerste album te vragen: het zou niet mijn keuze geweest zijn. Oasem is een Drentstalige band met de nodige americana/countryrock-invloeden. De bandnaam ontlenen ze aan een album van Daniel Lohues en betekent in het Nederlands Adem. Maar ik bedenk me nu dat het fonetisch “Awesome” is. Dat is eigenlijk best grappig. Grappig is het album Duuster niet. Zoals de ‘duistere’ titel al aangeeft zijn de nummers tekstueel toch wat zwaarder op de hand liggend. Relaties vallen ook niet altijd mee en dat valt prima te bezingen. Duuster is een stap voorwaarts in vergelijking met hun EP doordat het minder snotteren is. Ik zal eerlijk zeggen dat ik de stem van Harmen Boels na een handvol tracks wel wat vlak vind, maar Oasem zet in “Duuzend Keer” het geheime wapen Lusanne Boes in. Ik weet het, vrouwen in een band met haantjes zijn niet altijd een goed idee, maar muzikaal maakt het dat ik mijn hoofd erbij houd. Jammer dat het bij een liedje blijft. Al kom ik er al zoekend op internet achter dat Boels en Boes ook een duo vormen die covers brengen. Maar om weer even terug te gaan naar het album: het aansluitende liedje “Loat ’t niet goan regenen” is ook prima in orde en gaat het tempo omhoog in “Leste Keer.” Ach, zo kom ik het album wel door. Ik vrees dat deze release weinig gaat doen buiten hun eigen provincie, maar eigenlijk trek ik dit beter dan heel wat andere Nederlandstalige muziek zoals Blof of Borsato. Gewoon doorgaan dus jongens.

Marista Music Company

File: Oasem – Duuster
File Under: Een stap voorwaarts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top