Bospop 2009 – Vooraf

Wat ooit begon als een regionaal festival is inmiddels uitgegroeid tot een van de vaste waarden in festivalland: Bospop. Sterker nog, Fields Of Rock en Arrow slaan dit jaar over, maar Bospop is er gewoon weer, met een fijne mix van pop en rock, binnenlands en buitenlands, jong en oud.
Ehmm hmm gje. Daar ligt ze dan.
Zoals altijd is de programmering voor een dag wat meer popgeoriënteerd en de andere dag meer rock- en bluesgeoriënteerd, voor zover de andere verplichtingen van de bands in kwestie dat toelaten. Op zaterdag, de popdag, zijn dan ook de regionale feestacts Rowwen Hèze en Guus Meeuwis te zien. Eerlijk is eerlijk, mijn ding is het niet, maar bij beiden gaat het wel om de muziek en niet om de poeha eromheen. Ik zal vermoedelijk meer plezier beleven aan de Fun Lovin’ Criminals, Guano Apes en Foreigner. A blast from the past, dat zeker, maar bij songs als “Scooby Snacks”, “Open Your Eyes” en “Cold As Ice” beginnen er bij mij een paar ledematen een eigen leven te leiden en dat zal deze dag niet anders zijn.


mij=Door: Prikkie
Maar ook de jongere garde komt aan bod: de Ierse bluesgitarist Simon McBride bijvoorbeeld, de rhythm 'n blues, funk en soul van Ryan Shaw (bij andere gelegenheden opener voor niemand minder dan Van Halen), en laten we vooral Drive Like Maria niet vergeten. Het Belgisch/Nederlandse trio zette met Elmwood een fabelachtig debuut neer en raast momenteel over de podia bij zo'n beetje elk festival dat er toe doet. En wat dacht u van Novastar? Wereldberoemd in Nederland en België, en met een vers live-album in de schappen doen zij op deze dag Bospop aan.
Novastar
Het programma wordt verder aangevuld door de retrorockers van The Brew en Saint Jude, de blues van Bernard Allison en de Dense singer-songwriter Tim Christensen en wanneer om half een 's nachts Foreigner het podium verlaat is het festival nog maar half voorbij.
De zondag wordt een dag waarop de gitaren nog een tandje harder staan. The Sheer begint nog vrolijk en poppy en ook Pronghorn's cowpunk zal vooral voor vrolijkheid zorgen. Wie dan zijn ogen sluit zal zich verbaasd afvragen waar Sting ineens vandaan komt, want het bandje van zoonlief Joe staat dan op het podium. Fiction Plane. Daarna komen de decibellen aan de beurt, als Triggerfinger Belgische stoner brengt.
Triggerfinger
Halverwege de middag komt een van de meest overtuigende live-acts die ik ooit gezien heb, Beth Hart. Muzikaal bewandelt ze met haar band geen nieuwe muzikale paden, maar wat een stem en wat een inzet! Zet haar microfoon uit en ze bereikt nog steeds de achterste rijen…
Na de Rammstein-tribute-band Stahlzeit volgt een echte legende: Jeff Beck. Hij heeft iets minder de rocksterrenattitude van veel van zijn tijdgenoten, maar dat wil niet zeggen dat het bezadigde deuntjes zijn. Ik ben in elk geval erg benieuwd.
Daarna staan twee van mijn oude favorieten op het toneel: Tesla, rechttoe rechtaan hardrock, met het hart gespeeld, en Queensrÿche, dat zich revancheerde voor jaren van niet-echt-meevallende platen met het fraaie American Soldier. Met bovendien een nieuw gezicht op het podium, gitarist Parker Lundgren.
Queensrÿche
Na wat rustiger vertier in de vooravond met de Americana van Lucinda Williams is het tijd voor een heuse supergroep: Joe Satriani, Sammy Hagar, Chad Smith (Peppers) en Michael Anthony (Van Halen), kortom: Chickenfoot. Vier mannen die probleemloos zouden kunnen gaan rentenieren, maar voor de lol nóg maar een bandje beginnen.
De op een na laatste act is misschien wel de bekendste zanger die niemand kent. Hij was de stem van Mike + The Mechanics, zat in Roxy Music en Squeeze en begeleidde Nick Lowe en Roger Waters. Heel wat bezoekers zullen een aha-erlebnis krijgen als Paul Carrack een van zijn hits inzet. Pop met een soulstem van het zuiverste water, dat is Paul Carrack.
Tot slot is er weer een tributeband te bewonderen, de tweede al op deze dag. Nou ja, een tributeshow. The Australian Pink Floyd Show zal zorgen voor een indrukwekkende afsluiting van twee dagen Bospop.
Het volledige programma:
Zaterdag:
11.45-12.30 Simon McBride
12.30-13.15 The Brew
13.15-14.15 Saint Jude
14.15-15.00 Bernard Allison
15.00-16.00 Novastar
16.00-16.45 Drive Like Maria
16.45-17.45 Guus Meeuwis
17.45-18.45 Tim Christensen
18.45-19.45 Fun Lovin' Criminals
19.45-20.45 Rowwen Hèze
20.45-21.45 Guano Apes
21.45-22.45 Ryan Shaw
22.45-00.30 Foreigner
Zondag:
11.00 Open
11.45-12.30 The Sheer
12.30-13.15 Pronghorn
13.15-14.15 Fiction Plane
14.15-15.00 Triggerfinger
15.00-16.00 Beth Hart
16.00-16.45 Stahlzeit
16.45-17.45 Jeff Beck
17.45-18.30 Tesla
18.30-19.45 Queensrÿche
19.45-20.45 Lucinda Williams
20.45-22.00 Chickenfoot
22.00-23.00 Paul Carrack
23.00-00.30 The Australian Pink Floyd Show

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven