Clipping. – Clppng

Clipping. - ClppngRuim tien jaar geleden kreeg ik post uit Los Angeles. In de envelop zaten cd’s met daarop alle audio-sporen van mijn debuut-album, gebruiksklaar om gemixt te worden. Mijn eigen pc was dermate verouderd dat het in hoge kwaliteit exporteren van de sporen onvermijdelijk vastliep. Gelukkig is de (muziek)wereld klein, en schoot Jonathan Snipes (aka electropopper Captain Ahab) me te hulp. Het klusje moet ‘m toch een paar uur hebben gekost. Een topgozer dus. Anno 2014 ploft het nieuwe door Sub Pop uitgebrachte album van Clipping (eigenlijk: clipping.) op de mat. En wie zien we in het boekje? Jonathan Snipes! Wow, dat is nog eens een aangename verrassing. Hij en William Hutson verzorgen bij Clipping de beats. Daveed Diggs rapt, daarbij geholpen door flink wat guest appearances. Op deze manier omschreven lijkt er misschien weinig bijzonders aan de hand, maar CLPPNG is in de verste verte geen normaal hiphop-album. Industrial, musique concrète, glitch en vocoders botsen hier op gangstaraps. Zo bevat single “Body & Blood” overstuurde gabber-bassdrums, loeiende schuurmachines en een Rammstein-achtige dubbelzinnige tekst. Diggs commandeert in het refrein: ‘twerk some, girl!’, maar de dame in kwestie houdt de touwtjes onverbiddelijk in handen. Handen gehuld in ‘elbow-length gloves’ welteverstaan. En ik wil niet bedenken wat ze daar allemaal mee wil gaan doen. (De videoclip kijkt u op eigen risico.) Een ander hoogtepunt is “Summertime”. De beats rinkelen als sleutelbossen, en sirenes zoemen om het zweterige refrein aan te kondigen. ‘Turn a six to a dime in the summertime!’ Ondanks alle haarscherp gedetailleerde drukke geluiden is het vreemdste aan Clipping de ruimtelijkheid. Tussen het lawaai door heerst vaak een mysterieuze stilte. Totdat er ineens een snerpende wekker afgaat, dan… Moge Snipes nooit wakker worden uit zijn rocksterren-droom.


mij=Sub Pop/Konkurrent

3 Comments

  1. Eddy

    @Ludo: Onder welke naam heb je dan muziek uitgebracht? Ik ben een beetje erg nieuwsgierig. Ik weet dat de recencenten hier op FU zich niet zo zitten te pluggen. Ook al heb je die eigenzinnige Gerontorocker die zijn eigen site aanprijst. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top