De Grote File Under Jaarlijst 2014

Beste lezers,

Het jaar 2014 zit er weer bijna op. Wat bleek is dat popmuzikanten steeds meer aan ouderdom (en hun kwaaltjes) overlijden, zoals Joe Cocker en Phil Everly. Maar ook relatief jonge helden lieten ons met hun muzikale erfenis achter, zoals Luc de Vos en Nick Talbot. Ook binnen de File Under-geledingen bleven we niet zonder kleerscheuren. Onze fotograaf Patrick Joosten overleed in juli, veel te jong. Dit maakt indruk en alles waar wij ons op dit blog druk over maken totaal onbelangrijk. Onze gedachten zijn nog steeds bij zijn vrouw en kinderen, familie en vrienden.

Of het een goed muziekjaar was mag ieder voor zich bepalen. Twintig vrijwilligers achter File Under vatten het jaar weer samen in de traditionele jaarlijstjes. Dit leverde 154 verschillende albums op, waarvan 124 stuks slechts één keer genoemd werden. Dit maakt dat de individuele lijstjes per definitie interessanter zijn dan een totaallijst. Toch ontkomen wij er ook niet aan om een eindlijst te hebben.

De verrassende winnaar kwam van eigen bodem: Show van Hallo Venray. Dit was ook de enige die zeven stemmers achter zich wist te krijgen. Het totaal van 30 punten maakte ze tot winnaar. De afstand tot de achtervolgers was niet extreem groot. De nummer twee, Angel Olsen, kreeg 23 punten (vier stemmers) zonder dat ze in een lijstje als nummer 1 opdook. Ought en Ty Segall doken wel op een eerste plaats op, maar werden beiden maar drie keer genoemd. Dit leverde uiteindelijk 22 punten op. Ook Sharon van Etten kwam tot 22 punten, maar haar hoogste notering was een tweede.

De File Under-wisselbeker voor de meeste top 10-noteringen ging naar DubbelMono. Op de voet gevolgd door Gr.R. en Ewie. Blizzard, André, Janineka, tBeest, Prikkie, René, Theo en Stonehead hadden niet één van hun albums in de top 10. Blijkt maar weer hoe eigenzinnig de smaken zoal zijn.

Ook in 2015 gaat het File Under-team weer onze best doen met nieuwe releases, festivalverslagen, foto’s en interviews.

Wij wensen je een goed uiteinde en een mooi en gezond 2015. Tot volgend jaar!

Hallo Venray - Show1. Hallo VenrayShow
2. Angel OlsenBurn Your Fire For No Witness
3. OughtMore Than Any Other Day
xx. Ty SegallManipulator
5. Sharon van Etten – Are We There
6. Big Ups18 Hours Of Static
7. Sleaford Mods – Divide and Exit
8. WarpaintWarpaint
9. Mirel WagnerWhen the Cellar Children See the Light of Day
xx. Wild BeastsPresent Tense
11. MotorpsychoBehind The Sun
12. Broeder DielemanGloria
xx. Swans – To Be Kind
14. SOHNTremors
15. The War On DrugsLost In The Dream

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top