Noorderslag / Eurosonic (1)

Wij van File Under schrijven nogal wat praatjes bij plaatjes. Wellicht is het niet opgevallen maar daar zitten heel wat Nederlandse producties* tussen. Het afgelopen jaar alleen al passeerden een slordige honderd albums de revue, van metal tot Nederlandstalig, van bekend tot onbekende bands. Reden te meer om komend weekend te gaan ‘buurten’ bij de muzikaalste nieuwjaarsreceptie van Nederland: Noorderslag-festival. Geen echt grote acts dit keer, wel een flink aantal bekende namen: Ali B., Beef, The Sheer. Gelukkig ontbreken ook de nieuwkomers niet (Vladimir, Blues Brother Castro, Malkovich, Drillem). Of de hardwerkende nieuwe lichting rockmuziek van Gem, Voicst en Face Tomorrow. Voor we echter met kladblok en fotocamera op pad gaan even wat achtergronden bij dit Groningse festival-weekend.
Noorderslag Eurosonic 2005


mij=door T-tusz
Ondergetekende loopt al enige tijd rond als inwoner van Groningen en zodoende zijn Vera-club en Noorderslag-festival als muziekliefhebber in mijn bloedbaan terecht gekomen. Ik vrees dat ik beiden zal blijven bezoeken zolang ik sterker ben dan de zwaartekracht. Even een geschiedenislesje: Noorderslag is in 1986 begonnen als vrolijke 'wedstrijd' tussen Belgische en Nederlandse acts. Het jaar daarna werd het meer muzikaal treffen tussen Friesland/Groningen en de rest van Nederland. Vanaf 1990 is het festival flink gegroeid en kwam de focus meer en meer te liggen op het nationale product. Voor zover mijn grijze hersenmassa het kan reconstrueren werd in de jaren '90 als tegenhanger Noorderslagting georganiseerd. Dit festival op de vrijdag voor Noorderslag was bedoeld als soort protest om Groningse bands alsnog onder de aandacht te brengen. Inmiddels is dit festival uitgegroeid tot een tweedaags Europees festival onder de vlag Eurosonic: showcases van (onbekende) acts uit heel Europa, maar ook een plaats waar nationale en lokale bands zich kunnen presenteren. Dat het festivalweekend in trek is mag blijken uit het feit dat keer op keer alle kaartjes reeds weken voor aanvang verdwenen zijn.
Blues Brother Castro
(foto: George)
'Oh, ben ik lekker mee' hoor ik u denken. En inderdaad, ik loop reclame te maken voor een festivalweekend waar u bij had kunnen, nee moeten zijn. Heeft het er mee te maken dat ik zowel Eurosonic als Noorderslag meegemaakt heb als muzikant zijnde? Of dat ik ontdekkingen gedaan heb als Under Byen, Aereogramme en Glorybox? Of shows gezien heb van the Libertines en Franz Ferdinand, vlak voor hun grote succes? Wellicht. Maar indien u geen kaartjes hebt zullen wij van File Under proberen u op de hoogte te houden van komende highlights en dieptepunten. Sterker nog, desgewenst lopen we naar acts waarvan u vindt dat we die moeten gaan bekijken! We staan namelijk altijd open voor goede suggesties! Tiep maar in het reactieveld hieronder, graag met motivering. En dat geldt ook voor de mensen die WEL gaan natuurlijk. Morgen meer…
A Balladeer
(foto: Alex)
*De totale Nederlandse oogst op FU in 2004:
Sandusky, Soda P, Spinvis, Boy-ler, Mist, Bauer, Riplets, Daryll Ann, Stiletto's, Wealty Beggar, Persil, Heideroosjes, Nuff Said, a Balladeer, Walker Diver, Solbakken, At The Close of Every Day, Linked, Brown feather Sparrow, Mennen, Flemming, Blues Brother Castro, A Day's work, Ricky Koole, Powder Blue, Krang, Razor crusade, The Inaxy, Taxi to the Ocean, Vladimir, Borehole, Face tomorrow, Furtips, Skik, Tacker, Gem, Scram C Baby, John Wayne Shot Me, Vehicle, Kopna Kopna, Orphanage, Kasper van kooten, Gruppo Sportivo, Ayreon, Yearlings, The Spirit That Guides Us, Floris, The Lau, Spoiler, Erik Vandenberghe, Smogus, Lawn, C-Mon And Kypski, Kees Hazevoet, Speedcocks, Jovink en de Voederbietels, Zober, Sweet Assembler, El Zombie, Hal, Chimney Brothers, Clemm, Palinckx, Solo, Jack Stafford Foundation, No Code, Voicst, Andre Manuel, The Sheer, Klick, Zeal, Nynke Laverman, Benjamin B, Solex, Malkovich, Michael de Jong, Planet Orange, That Dam! Magazine, Eleven, BJ Baartmans, Smutfish, Willow, greendiVe, Sykosonics, Audiotransparent, Spider Rico, Carrera, Zwerfhond, Anouk, Club Diana, Damer, We vs Death, Sennen, Sustain, Thin Air, Misunderstood, After Forever, Orphanage, Asrai en Within Temptation.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top